De Syrische Hamster

Andere benamingen

De Syrische hamster wordt in de Nederlandse volksmond ook wel goudhamster genoemd vanwege zijn oorspronkelijke gouden kleur (ook wel wildkleur). In het buitenland worden ze ook wel teddy bear hamsters genoemd.

Herkomst

De Syrische hamster (Mesocricetus Auratus) komt uit de regio rondom Aleppo in Syrië. Ze werden voor het eerst gezien in 1797 door een dokter en daarna beschreven in een uitgave, The Natural History of Aleppo. Pas 40 jaar later werd de Syrische hamster officieel benoemd als soort, Goudhamster. In 1930 is er voor het eerst een nestje gevonden, diep onder de grond in een tarweveld. Met deze jonge hamsters zijn ze gaan fokken en daarna zijn de nakomelingen naar verschillende universiteiten en instituten in West- Europa en Amerika verplaatst voor verder onderzoek (Dell’Amore, 2014).

Natuurlijk gedrag

De Syrische hamster leeft in het wild onder de grond, mede omdat het prooidieren zijn. Dat wil zeggen dat andere dieren, bijvoorbeeld kleine roofdieren zoals hermelijntjes, vossen, marterachtige maar ook vogels en slangen, op ze jagen en ze daarna dienen als voedsel. Ze maken burchten onder de grond met verschillende “kamers”, zoals een ruimte waar ze slapen en nesten krijgen, ruimte waar ze het voedsel opslaan en een toiletruimte. Op deze manier blijven ze uit het zicht van een roofdier. Omdat hamsters prooidieren zijn, en dat gedrag er bij onze huisdieren nog steeds in zit, kan het zijn dat ze schrikken van plotselinge bewegingen in de ruimte of het benaderen van bovenaf. Een hamster dat zich niet veilig voelt laat dit duidelijk zien, bijvoorbeeld door geluid te maken (meestal is dit krijsen), op de rug gaan liggen en eventueel te bijten.

’s Nachts en wanneer het schemert is de Syrische hamster actief. In Syrië is het overdag vaak te warm voor de dieren en in de avond en nacht koelt het af. In deze tijd kunnen ze veiliger op zoek naar voeding, de meeste roofdieren zijn dan niet actief.

De Syrische hamster leeft altijd solitair, dit betekend dat de dieren alleen leven. Ieder dier heeft zijn eigen territorium, wanneer ze elkaar toch tegen komen bestaat de kans dat ze in gevecht gaan. De uitkomst van dit gevecht is meestal niet best voor minimaal 1 van de hamsters, al dan niet voor beide. Ze zoeken elkaar enkel op om te paren maar gaan daarna ieder zijn eigen weg. De dame is tolerant naar de jongen maar wanneer deze een bepaalde leeftijd bereiken niet meer en zullen de jongen zelfstandig moeten gaan leven. In gevangenschap moet je de hamsters dus ook solitair houden, anders gaat dit mis. Nestjes worden hier in de hamstery vanaf 4 weken leeftijd gescheiden op geslacht. De meisjes mogen nog even bij de moeder blijven (mits de moeder dat nog tolereert) en de jongens houden elkaar nog even gezelschap. Tussen 6-9 weken leeftijd moeten de jongen ook zelfstandig gaan wonen. Ondanks dat ze solitair leven, is het wel belangrijk dat ze als jong samen met broertjes (en/)of zusjes zitten voor de socialisatie.

Uiterlijk 

Syrische hamsters hebben een lichaamslengte die verschilt tussen de 15 en 20 cm. Het gewicht loopt uit tussen de 90 en 300 gram, waarbij de mannen vaak iets lichter dan de dames. Vaak zie je dat dieren die bij broodfokkers gefokt zijn, kleiner van stuk zijn dan dieren gefokt door (hobby) fokkers die de lijnen goed bij houden. 

Kop, ogen en oren

De kop van de Syrische hamster hoort rond te zijn en de neus breed en stomp. Wanneer de neus eerst spitser wordt en daarna weer breder, wordt dit insnoering genoemd.

De ogen staan onder de oren in een rechte lijn richting de neus. De ogen horen boller te zijn en niet weg te vallen in de schedel. Hamsters zien in tegenstelling tot mensen geen kleur en diepte, dit wordt gelukkig gecompenseerd door een goede reuk en gehoor vermogen. Een hamster is van nature een vluchtdier en daarom zitten de ogen aan de zijkant van de kop zodat ze een breder gezichtsveld. 

In tegenstelling tot het slechte zich hebben de hamsters wel een goed gehoor, zo goed dat ze ultrasone frequenties kunnen horen. Zo kunnen ze met elkaar communiceren in geval van gevaar, bijvoorbeeld een aanval van een roofdier, die kan deze niet horen. De oren zitten een beetje aan de zijkant van de kop, vanuit vooraanzicht met een duimlengte uit elkaar. In rust hebben de hamsters de oren ingevouwen maar we zien liever dat ze rechtop staan. 

Neus en snorharen 

Een van de beste zintuigen van een hamster is het reukorgaan. Ze ruiken het verschil tussen wat wel een geen voeding is. Daarnaast kunnen soortgenoten herkennen en daarnaast ook of een dame willig is of niet. Naast het waarnemen van geur, ademen de hamsters via de neus. 

Rondom de neus, rond de lippen, boven de ogen en aan de achterkant van de voorpootjes zitten tastharen/snorharen, dit zijn lange dikkere haren. Met deze haren kunnen de omgeving aftasten, ze voelen (geluids)trillingen en wind langs de haren gaan. De haren zitten net als normale haren in een haarzakje, ookwel een haarfollikel genoemd, maar het verschil is dat er aan deze haarfollikels meer zenuwen zitten die de waarnemingen die de hamster met deze haren waarneemt, door gaat naar de hersenen. De hersenen geven op hun beurt seintjes terug die in bepaalde situaties dan van toepassing is. De tast-/snorharen zijn al aanwezig tijdens de geboorte, hierdoor kunnen ze beter de melkbar bij de moeder vinden.

De mond en tong 

In de mond van een Syrische hamster zitten onder andere, zowel boven als onder, 2 snijtanden en 6 kiezen.  De snijtanden zullen levenslang door blijven groeien. Hier ze je dan vaak ook de meeste problemen, tanden blijven dusdanig doorgroeien dat ze te lang worden en/of in een verkeerde stand komen te staan, dit belemmert het eten van de hamster. Daarom is het belangrijk om door goede voeding en voldoende materiaal in de huisvesting de tanden te laten slijten. Echter zit er wel een addertje onder het gras als het gaat om de knaagbehoefte, het is namelijk zo wanneer de hamster meer gaat knagen, bijvoorbeeld in het geval van stereotype gedrag (tralie/glas knagen), de groeisnelheid van de snijtanden groter wordt. 

De tong van een hamster heeft een donkerroze kleur. De tong zelf bestaat uit verschillende spieren en door middel van andere spieren is de tong verbonden met de onderkaak. Aan weerszijde van de tong zitten ingangen van de wangzakken. De wangzakken is een vlies in de vorm van een zak en kan doorlopen tot ongeveer de schouders. Op het moment dan hamsters "hamsteren" stoppen ze voedsel of bijvoorbeeld ook nestmateriaal in hun wangzakken en kunnen ze het zo vervoeren. 

Poten 

Een hamster loopt, net als de meeste diersoorten, op 4 poten. De voorpoten heeft 4 tenen en een vijfde rudimentaire teen, ook wel een klein duimpje. De voorpoten gebruikt de hamster om zichzelf mee te wassen, graven, eten vasthouden enz. Aan de achterpoten hebben hamsters wel 5 tenen. 

Staart

De Syrische hamster heeft, in tegenstelling tot een bijvoorbeeld een muis of een rat, een hele kleine staart. Het staartje kan per individu verschillen in lengte maar mag niet langer zijn dan 0,7cm. Met hun staart houden ze zichzelf in evenwicht tijdens het graven en lopen. 

Geurklieren

Zowel de mannen als de dames hebben aan beide zijflanken geurklieren. Bij mannen zijn deze vak duidelijker aanwezig. De geurklieren zijn kleine ronde meer gepigmenteerde plekjes. Hamsters wrijven met hun lichaam tegen voorwerpen aan om zo de geur aan te brengen. Soms kan het zijn dat de vacht rondom de geurklieren nat of vettig oogt, dit is niet erg. 

Verzorging

Een Syrische hamster houden vergt niet heel veel tijd en verzorging, zoals bijvoorbeeld een hond of kat nodig heeft. Echter is een hamster ook dier, een levend wezen, dus moet de verzorging, tijd en geld die je in het dier gaat investeren een weloverwogen beslissing zijn. Het kan altijd voorkomen dat de hamster ziek wordt en dus een dierenarts nodig heeft, houdt dus rekening met dit soort onverwachte kosten!

In geval van een hamsterscape verblijf in een aquarium of terrarium hoef je de bodembedekking een keer in de 2 á 3 maanden te verversen. In de tussentijd maak je elke week tot 2 weken het nest en de plasplek(ken) schoon. Wanneer je een ander soort verblijf hebt, zal je vaker de bodembedekking schoon moeten maken. Soms heb je hamsters er tussen zitten die ook huisjes en/of (houten) loopwiel bevuilen met urine, dan kun je die tijdens je nest/plasplek schoonmaak rondje, deze ook mee pakken. Hiervoor heb je bijvoorbeeld CSI urine Kooireiniger spray, deze maakt het schoon en neemt ook de geur weg. Het verblijf zelf kan je met een allerreiniger (zonder eucalyptus) of natuur azijn schoonmaken. Het zandbakje, zeker wanneer ze daarin plassen, maak je ook tijdens je wekelijkse schoonmaak rondje schoon. Dit kan je doen door met een theezeefje het zand te zeven en mocht het té vies zijn ververs je het zand.  

Zie onder het kopje "aanschaf" andere geschikte verblijven.

Voeding en water 

Het drinkwater ververs je dagelijks zodat ze altijd beschikking over vers en schoon water hebben. Het water kan je aanbieden door middel van een waterbakje of een drinkflesje, de hamstery geeft de voorkeur aan een waterbakje. Een hamster drinkt in de natuur uit plasjes water die ze tegen komen, met een waterbakje creëer je dezelfde houding tijdens het drinken. Bij een flesje moeten ze de kop in een bepaalde hoek draaien om te kunnen drinken. Daarnaast kan een hamster met een drinkbakje zelf bepalen hoeveel water ze tijdens het drinken binnenkrijgen en met een flesje komt er per keer likken maar een beperkte hoeveelheid water vrij. 

Syren zijn omnivoren, dit betekend dat ze zowel dierlijke eiwitten als plantaardig materiaal eten en dus NIET vegetarisch kunnen leven. Ook kun je met een goede (kwalitatieve) voeding veel winst behalen in de gezondheid van je hamster. Voor kwalitatieve goede voedingen kun je het beste kijken naar een natuurlijke mix van bijvoorbeeld Rodenttopia. Naast het normale hoofdvoer kun je je hamster verwennen met (gedroogde) groenten, fruit, (gedroogde) plantjes, gedroogde of verse kruiden, baby voeding van Olvarit (let wel op; pak voornamelijk de groente potjes), sommige natvoer varianten voor katten (bijvoorbeeld van Almo Nature kip). Onder het kopje "huisvesting" kun je een aantal webshops/fysieke winkels vinden, waar ik zelf regelmatig ook voeding en andere benodigdheden koop. 

 

 

 

Dell’Amore, C. (maart, 2014) Your hamster may have surprising origins, National Geographic. Geraadpleegd op 01-11-2021. https://www.nationalgeographic.com/animals/article/hamsters-syria-aleppo-pets-animals.